Co ma do zaoferowania rynek suplementów diety?

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników. Wśród nich można wymienić różnego rodzaju witaminy i składniki mineralne. Jeśli dobrze się odżywiamy, prowadząc przemyślaną, zbilansowaną dietę dostosowaną do naszego stylu życia, większość tych składników dostarczymy sobie wraz z jedzeniem. Jednak jednak większość z nas na co dzień jest bardzo zabiegana i nie ma czasu ani głowy do uważnego konstruowania każdego posiłku. Czy skazuje to nasz organizm na niedobory ważnych składników odżywczych? Na szczęście nie. Ratuje nas przed tym rynek suplementów diety. Ich stosowanie znacznie ułatwia nam troskę o zdrowie, uzupełniają bowiem to, czego nie otrzymujemy z normalnej diety. Oferta jest niezwykle szeroka, a dodatkowym udogodnieniem jest fakt, że możemy je nabyć nie tylko w aptekach, ale też w sklepach spożywczych, i to bez recepty. Można wyróżnić wiele kategorii suplementów diety. Jednak podstawowy wybór, przed którym stoimy, brzmi: suplementy syntetyczne czy suplementy naturalne?

Suplementy syntetyczne

Wiele osób uzupełnia swoją dietę syntetycznymi preparatami witaminowymi. Kierują nimi różne motywacje, od chęci do zwiększenia swojej energii, do poprawy koncetracji i pamięci.

Coraz więcej osób zwraca jednak uwagę na to, że obecnie dostarczamy swojemu organizmowi bardzo dużo chemii pod różnymi postaciami. Nieprzemyślana suplementacja może nam jednak zaszkodzić. Jest to prawda zwłaszcza w przypadku suplementów syntetycznych. Ich przedawkowanie może przyczynić się do wystąpienia różnych niepożądanych skutków ubocznych. Choć nie wszystkie syntetyczne składniki muszą być niebezpieczne, warto do nich podchodzić ze szczególną ostrożnością. Do niedawna suplementy syntetyczne były jedyną dostępną na rynku opcją, obecnie jednak pojawia się dla nich alternatywa, według wielu lekarzy i farmaceutów dużo bardziej atrakcyjna.

Suplementy naturalne

Wśród konsumentów coraz większe zaufanie zyskują sobie suplementy pochodzenia naturalnego. Produkowane są, jak sama nazwa wskazuje, ze składników naturalnych, takich jak oleje z ryb czy opatentowane ekstrakty roślinne. Na polskich rynku szeroki ich wybór oferuje chociażby firma Natural Pharmaceuticals, zajmująca się dystrybucją suplementów stworzonych w Norwegii. Można znaleźć tam suplementy różnego rodzaju, od uniwersalnych zestawów witamin i minerałów, do kapsułek-rybek dla dzieci, pozwalających na wsparcie diety swoich pociech bez dostarczania im dodatkowych porcji cukru. Suplementy naturalne można zażywać bez obaw o ewentualne skutki uboczne, co jest częstym zmartwieniem w przypadku suplementów syntetycznych. Naturalne suplementy są także lepiej przyswajalne.

Co wybrać?

Rozsądna suplementacja powinna być nieodłącznym elementem troski o zdrowie. Jeśli prowadzimy aktywny, wymagający styl życia, odpowiednie wspieranie swojego organizmu jest kwestią kluczową. To samo można powiedzieć w przypadku osób starszych – w tym okresie życia organizm potrzebuje szczególnego wsparcia. Dostarczanie swojemu ciału wszystkich niezbędnych składników może znacząco podnieść komfort naszego życia i zwiększyć nasze możliwości. Przed skompletowaniem swojej suplementacji warto zrobić kontrolne badania by zobaczyć, jakich składników jest w naszym organizmie niewystarczająco dużo. Pozwoli to uniknąć w sytuacji, w której dostarczamy sobie tego, czego już mamy pod dostatkiem, a pomijamy to, czego nam faktycznie brakuje. To istotne wskazówki, jednak nie odpowiadają na pytanie, jaki rodzaj suplementów wybrać. W tym kontekście warto sugerować się opiniami tych, którzy w kupowaniu suplementów mają już jakieś doświadczenie. Oni najlepiej wiedzą, co się sprawdza, a co nie. Krótka lektura opinii różnych sklepów z suplementami skłania do wysnucia wniosku, że przewagę mają suplementy pochodzenia naturalnego. Warto je nabywać w miejscach sprawdzonych, takich jak na przykład wspomniane już wcześniej Natural Pharmaceuticals.