Wiele świeżo upieczonych matek boi się zastosować mleko modyfikowane. Chcą, aby ich dzieci prawidłowo się rozwijały i zdają sobie sprawę, że najlepszym sposobem karmienia jest podawanie mleka z piersi. Nie każda kobieta jednak pomimo najszczerszych chęci może podać maluszkowi własne mleko. Wokół mleka modyfikowanego narosło wiele mitów, które tak naprawdę nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Oczywiście nic nie zastąpi w pełni mleka z piersi, ale współczesne mieszanki są niemal tak samo pełnowartościowe i przyswajalne dla maleńkiego organizmu.

Pierwsze mleko dla pociechy to zawsze trudny wybór, gdyż na rynku dostępne są produkty wielu różnych firm. Każdy opiekun chce wybrać wersję najbardziej optymalną, lecz warto kierować się tu indywidualnymi potrzebami dziecka, gdyż to, co sprawdzi się w przypadku jednej pociechy niekoniecznie będzie dobre dla innej. Przez wielu rodziców i pediatrów polecane jest np. mleko początkowe Bebiko 1, które zostało opracowane w ten sposób, aby zawierać w sobie wszystko, co potrzebne.

Wybór pierwszego mleka jest bardzo istotny, ponieważ to ono przygotowuje cały układ pokarmowy maluszka na dalsze etapy żywienia. Niektórzy rodzice długo szukają odpowiedniego mleka dla swojego dziecka, testując różne produkty, natomiast inni od początku są wierni konkretnej marce.

Prawidłowo dobrane mleko nie będzie powodowało u niemowlaka negatywnych konsekwencji jak zatwardzenia lub biegunki, bóle brzuszka na czele z kolkami czy wymioty. Mleko Bebiko gemini.pl/bebiko-1-nutriflor-expert-mleko-poczatkowe-od-urodzenia-800-g-0090870 ma łagodny skład, który nie podrażnia małego brzuszka. Jest również przyjemne w smaku, gdyż chodziło o uzyskanie walorów smakowych jak najbardziej zbliżonych do naturalnego mleka.

Niektóre dzieci muszą mieć specjalistyczne produkty, które chronią np. przed występowaniem alergii pokarmowej. To ważne, aby jedzenie nie odbywało się w bólach ani w towarzystwie negatywnych dolegliwości. Mleko początkowe musi zawierać witaminy i składniki odżywcze, które pomogą organizmowi dziecka rozwijać się we właściwym tempie. U noworodka dopiero rozwijają się i podejmują prawidłową pracę liczne elementy organizmu, więc należy wyposażyć dziecko we wszystko, co będzie sprzyjało optymalnemu wzrostowi.

Przygotowanie mleka modyfikowanego, nawet jeśli malec jest niecierpliwy i budzi się z płaczem, żądając posiłku, jest niezwykle proste. Rodzice doceniają szybkość przygotowania posiłku w podbramkowych sytuacjach, które bywają stresujące. Mleko początkowe modyfikowane powinno zostać zużyte maksymalnie do godziny od jego przygotowania. Nie powinno się go zbyt długo przechowywać, gdyż nieświeże traci swoje cenne właściwości. Kupując mleko początkowe, warto też zwrócić uwagę na to, czy jest zalecane przez pediatrów oraz Instytut Matki i Dziecka. To bardzo ważny wyznacznik, który daje gwarancję, że produkt jest stworzony z myślą o odpowiedniej ochronie dziecięcych brzuszków. Ulubione mleko modyfikowane można zabierać ze sobą wszędzie i nie trzeba się krępować w miejscach publicznych, jak w przypadku karmienia piersią.