Liposukcja to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha. Zabieg ten polega na bezpośrednim odessaniu tłuszczu spod skóry. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii jest to procedura szybka i mało inwazyjna. Wyjaśniamy, jak wygląda liposukcja brzucha z wykorzystaniem lasera.

Liposukcja brzucha – wskazania

Liposukcja to sprawdzony i skuteczny sposób na zmniejszenie obwodu talii czy pozbycie się tzw. boczków. Zabieg ten służy do usunięcia nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha. Na liposukcję brzucha warto zdecydować się wtedy, gdy dieta i treningi na siłowni nie pomagają w uzyskaniu wymarzonej sylwetki. Zabieg ten służy modelowaniu sylwetki i przywracaniu jej odpowiednich proporcji. Nie jest to zdecydowanie rozwiązanie dla osób otyłych i ze znaczną nadwagą. Jeśli masz sporo nadprogramowych kilogramów, musisz się ich najpierw pozbyć, a dopiero potem pomyśleć o ewentualnej liposukcji brzucha. Najlepszych efektów można spodziewać się u osób posiadających stosunkowo elastyczną skórę, bez znacznych wiotkości. Luźna skóra brzucha może wymagać dodatkowej ingerencji chirurgicznej (plastyki powłok brzusznych).

Na czym polega liposukcja brzucha?

Istnieje kilka metod liposukcji brzucha. Warto zdecydować się na jeden z najnowocześniejszych zabiegów, wykorzystujących takie technologie, jak: laser, ultradźwięki czy WAL (Water-jet Assisted Liposuction). Lekarze z MediArt Clinic w Poznaniu specjalizują się m.in. w liposukcji laserowej LipoLife 3G.

Zabieg liposukcji brzucha poprzedzony jest konsultacją chirurgiczną. Jeśli nie ma przeciwwskazań, lekarz ustala termin zabiegu. Procedura rozpoczyna się od podania znieczulenia miejscowego (tumescencyjnego). Dzięki temu zabieg liposukcji laserowej jest całkowicie bezbolesny i komfortowy. Następnie lekarz wprowadza sztywną sondę w niewielkie nacięcie wykonane w skórze. Urządzenie namierza komórki tłuszczowe i przy pomocy precyzyjnego lasera oddziela je od pozostałych tkanek. Komórki tłuszczowe są jednocześnie odsysane i doprowadzane do sterylnego pojemnika. Obszar ciała poddany promieniom lasera zostaje przy okazji delikatnie obkurczony i ujędrniony.

Zaraz po wykonanym zabiegu pacjent może odczuwać odrętwienie miejsc poddanych zabiegowi. Może również pojawić się niewielki obrzęk i zasinienie, które powinny ustąpić samoistnie w ciągu kilku dni po zabiegu.

Warto wiedzieć, że odessany podczas liposukcji laserowej tłuszcz można wykorzystać ponownie. Pobrane komórki tłuszczowe są odpowiednio przygotowywane do dalszego użycia. Można je wykorzystać w dalszym modelowaniu ciała – przeszczepić, m.in. do piersi lub pośladków. Własna tkanka tłuszczowa idealnie sprawdza się również w odmładzaniu twarzy.

Jak wygląda brzuch po liposukcji?

Urządzenie LipoLife 3G działa trójfazowo. Dzięki zastosowaniu radialnej emisji światła laserowego zapewnia skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej, ale też poprawia proporcje i kontur sylwetki. Liposukcja laserowa działa regenerująco na skórę znajdującą się w obszarze zabiegowym – zmniejsza jej wiotkości, a nawet może przyczynić się do redukcji rozstępów.

W pierwszych dobach po zabiegu efekty nie są jeszcze widoczne. Trzeba poczekać na ustąpienie obrzęku. Na pojawienie się zauważalnych skutków zabiegu trzeba czekać około 2 tygodni, gdy rany zaczną stopniowo się goić.

Efekty liposukcji brzucha są trwałe. Tkanka nie będzie się odnawiać w miejscu, skąd została wcześniej usunięta – nawet po przyjęciu nadwyżki kalorii. Jednak konieczne jest utrzymanie zdrowej diety i aktywnego trybu życia, ponieważ tłuszcz może zacząć gromadzić się w innych miejscach i zaburzać proporcje sylwetki.

W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu ze specjalistami z MediArt Clinic z Poznania: https://mediartclinic.pl/kontakt/