Uzależnienia obecnie to prawdziwa plaga naszych czasów. Nie da się ukryć, że wpływ na to ma przede wszystkim znaczne rozpowszechnienie dostępu do substancji psychoaktywnych i nie tylko. Wielu analityków z niepokojem obserwuje, że problemy z uzależnieniami dotykają coraz to więcej młodych osób. Narkotyki i alkohol to absolutnie nie jedyne problemy. Uzależnić można się od seksu, hazardu czy nawet i od zakupów. Co ciekawe, uzależnienia przychodzą szybko, jednak zwykle nie odchodzą w tym samym tempie. Zostają na dni, miesiące i lata powoli wyniszczając organizm uzależnionego i popychając go w kierunku dna. Powstaje coraz więcej ośrodków leczenia uzależnień, które mają zapobiegać najgorszemu. Na jakiej zasadzie odbywa się tam leczenie?

Detoks i terapia wstępna- początkowe fazy leczenia uzależnień

Leczenie uzależnień Warszawa rozpoczyna się od detoksu- dokładnie tak samo przebiega ono w każdym innym mieście. Detoks ma rację bytu tylko wtedy, kiedy uzależniony nie może zerwać z substancją toksyczną. W przypadku innych rodzajów uzależnień, etap ten jest pomijany. Niemniej jednak detoks ma za zadanie oczyścić organizm pacjenta z resztek toksyn, a następnie specjaliści próbują opanować jego rozchwianie emocjonalne i stany depresyjne związane z odstawieniem. Dopiero po pomyślnym przejściu tego etapu, pacjenci mogą rozpocząć terapię właściwą. Polega ona na meetingach terapeutycznych. Mogą one odbywać się zarówno w grupie jak i indywidualnie. W tym wypadku wiele będzie zależało już od potrzeb pacjenta.

Co dalej po zakończeniu terapii w ośrodku?

Odtrucie alkoholowe Poznań czy inne miasto to tylko wstęp, do niezwykle długiej drogi, jaka ma przed sobą pacjent. Po opuszczeniu drzwi ośrodka, pozostaje ona tak naprawdę sam ze sobą i ze swoimi myślami. Jego walka tak naprawdę jeszcze się nie zakończyła. Wiele ośrodków tak naprawdę zaleca dodatkowo terapię podtrzymującą. Na czym ona polega? Przede wszystkim nie jest ona obowiązkowa, jednak może okazać się dla pacjenta prawdziwym wsparciem. Uczęszcza on bowiem na spotkania grup jak np. Anonimowi Alkoholicy. Tam może zgłaszać się regularnie bądź w razie wystąpienia sytuacji kryzysowej. Niemniej jednak zawsze będzie tam czekała na niego pomoc i profesjonalne wsparcie. Warto pamiętać, że alkoholizm to choroba, która pozostaje z pacjentem na zawsze. W takim wypadku, wiele zależy od niego i motywacji, które kierują nim by zerwać z uzależnieniem. Jeśli okaże się wystarczająco silny, z całą pewnością będzie mógł wygrać walkę o trzeźwe życie.