Covid niesie za sobą wiele skutków ubocznych, które utrzymują się długo po chorobie. Osoby, które miały otrzymały pozytywny wynik testu skarżą się na trudności z koncentracją, problemy z pamięcią i zaburzenia węchu. Oprócz tego, jednym z częściej występujących objaw u ozdrowieńców jest łysienie pocovidoe. Po przejściu choroby włosy znacząco osłabiają się i wypadają w dużych ilościach, tym samym tworząc prześwit skóry głowy. Niestety, rynek nie oferuje zbyt wielu skutecznych produktów na wzmocnienie włosa po przejściu infekcji – skutki uboczne po covidzie są silniejsze, niż jakiekolwiek odżywki na włosy. Najlepszą metodą na zwalczenie łysienia pocovidowego są zabiegi medycyny estetycznej, które szybko i skutecznie przywracają prawidłową równowagę włosa.

Dlaczego włosy wypadają po covidzie?

Wypadanie włosów po covidzie jest jednym z najbardziej popularnych skutków ubocznych po przejściu choroby. Łysienie pocovidowe powstaje przez osłabienie organizmu i zaburzenie fazy wzrostu włosa. Co prawda skutek uboczny jest odwracalny, ale przywrócenie stanu włosów sprzed choroby jest niezwykle trudne. Z tego względu gabinety medyczne wdrożyły w oferty specjalne programy, które wspomagaja walkę z łysieniem o różnych podłożach problemu, również wynikających z konsekwencji wirusa covid.

Leczenie łysienia po covidzie w Warszawie

Jednym z gabinetów medycznych, który profesjonalnie zajmuje się leczeniem lysienia, jest Wellclinic zlokalizowany w Warszawie. Klinika wykonuje leczenie łysienia pocovidowego metodą laseroterapii na podstawie działa urządzenia Fotona Dynamis Sp Pro. Nie każdy zna się na zabiegów medycyny estetycznej, dlatego warto wspomniec, że Fotona należy do najlepszych urządzeń zabiegowych dostępnych na rynku medycznym. Jej działanie jest kompleksowe – leczy nie tylko łysienie, ale także nadwagę, problemy ze skórą jak trądzik, a nawet chrapanie. W przypadku leczenia skory głowy, laser foton potrafi zatrzymać wypadanie włosów i w krótkim czasie pokryć ich ubytki. Zabieg  w Wellclinic obejmuje terapie każdego rodzaju łysienia, również łysienia pocovidowego. Zabieg gwarantuje skuteczny powrót do zdrowo wyglądającej fryzury, nawet, jeśli włosy od dłuższego czasu wypadają garściami. Działanie urządzenia Fotona pobudza obumarłe cebulki włosa i pobudza je do wzrostu, dlatego jego efekty są o 300% lepsze niż w przypadku tradycyjnego przeszczepu włosów. Leczenie łysienia może nie być tak trudne i skomplikowane jak się na początku wydaje.

Efekty leczenia łysienia po covidzie w klinikach medycyny estetycznej

Urządzenie Fotona, z którego korzysta gabinet medyczny Wellclinic, zostało opracowane przez szereg światowej klasy lekarzy. Jego bezpieczeństwo i skuteczność została potwierdzona przez liczne badania kliniczne, wykazujące, ze zabieg laserowy na łysienie pocovidowe jest w stanie zagęścić włosy aż o 86%. Efekt wzmacnia się przez kilka miesięcy, a cała terapia wymaga tylko 6 wizyt w częstotliwości tygodniowej. Laserowy zabieg na łysienie jest bezbolesny i trwa jedynie 30 minut. Efekty są nieporównywalne do domowych sposobów na odżywienie włosów, szczególnie w przypadkach, kiedy pacjent niedawno przeszedł covid.

Jak wyglada zabieg na łysienie pocovidowe?

Zabieg laserowy na łysienie pocovidowe w warszawskim gabinecie Wellclinic jest łączony z technologią biostymulatorów tkankowych. W związku z tym składa się z dwóch etapów. Pierwszy wykonuje się laserem Fotona Dynamis Sp PRO, podczas której długie impulsy lasera działają bezpośrednio na uśpione cebulki włosów i pobudzają je do wzrostu. Zabieg wykonuje się za pomocą specjalnej głowicy, która precyzyjnie aplikuje energię lasera do miejsc wymagających odbudowy.

Drugi etap to Nucleofill Hair, czyli metoda biostymulacji. Mezoterapię skóry głowy wykonujemy preparatem z polinukleotydami. Substancja silnie oddziałuje na odbudowę włosów i według lekarzy jest skuteczniejsza niż osocze bogatopłytkowe.

Czy łysienie pocovidowe da się wyleczyć?

Medycyna estetyczna leczy łysienie pocovidowe w szybki i skuteczny sposób. Zabieg oferowany przez Wellclinic nie ingeruje bezpośrednio w skórę pacjenta i nie powoduje uszczerbku na zdrowiu. Okres rekonwalescencji jest znikomy, a efekt widać już po pierwszej wizycie. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto umówić się do kliniki na konsultacje – w zespole Wellclinic pracują wykwalifikowanie lekarze, którzy dokładnie objaśniają genezę zabiegu, a także doradzają, jaki program będzie najlepszy do danej kondycji włosów.