Choroby bliskich zawsze przychodzą niespodziewanie. Nie da się przygotować do opieki nad chorą osobą…

… ale trzeba się postarać, aby zapewnić jej wygodne warunki, równocześnie dbając o jej zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Niezwykle ważne jest także duchowe wsparcie, które pomoże choremu odnaleźć się w nowej sytuacji.

Jak zadbać o równowagę psychiczną chorego?

Zdaniem psychologów, nasz fizyczny stan zdrowia w dużym stopniu zależy od stanu zdrowia psychicznego. Optymizm, entuzjazm, czy pozytywne nastawienie to potrzebne cechy, które wspierają w walce z chorobą. W przypadku opieki nad osobą leżącą niezwykle ważne jest odpowiednie podejście, nade wszystko współczucie i zrozumienie. Chorej osobie może wydawać się, że jest ciężarem, zauważa też jak wiele zmian wprowadza się do domowego porządku, aby zapewnić mu potrzebną opiekę. Tak, czy owak powinnyśmy postarać się, aby bliska nam osoba nie dostrzegła naszego poświęcenia, ani zmęczenia (które czasem może się pojawiać). Priorytetowe jest okazywanie choremu pozytywnych uczuć – szczęścia, miłości i przywiązania, które sprawią, że chora osoba poczuje się zaopiekowana. Poza tym starajmy się poświęcać choremu jak najwięcej czasu – możemy rozmawiać z nim, wspólnie słuchać radia, bądź oglądać telewizję, czytać choremu książkę, bądź oglądać stare zdjęcia. Wówczas bliska nam osoba będzie czuła nasze wsparcie oraz będzie wiedziała, że nie jest sama w chorobie, a jej potrzeby są ważne.

Chora osoba w domu – co czeka jej opiekuna?

Opiekunowie chorych osób muszą zdawać sobie sprawę z tego, że ich codzienność nie zawsze będzie prosta przyjemna. Opieka nad leżącą osobą wymaga dużego oddania i zapału. W większości przypadków do chorego trzeba wstawać także w nocy, co jest przyczyną dużego zmęczenia. Najtrudniejsza w opiece nad schorowaną osobą jest świadomość tego, że bliska nam osoba cierpi. W wielu przypadkach opiekunowie zauważają, że chory „gaśnie w oczach”, a oni chcą, czy nie – towarzyszą im w codzienności. Dla osób słabych psychicznie może być to spore wyzwanie, jednakże pamiętajmy, że nie jesteśmy ze wszystkim sami. Pomocy możemy szukać zwłaszcza w modlitwie, zamyśleniu, czy Ewangelii.

Duchowa pomoc dla chorego i jego opiekuna

Często nie potrafimy znaleźć sensu w chorobie i cierpieniu bliskich nam osób. Zarówno chorym, jak również opiekunom ciężko jest zrozumieć, na jakiej drodze się znaleźli. Powinnyśmy więc zadbać o pomoc i wsparcie duchowe dla siebie i dla chorego. Pociechę znajdziemy w codziennych nabożeństwach, w modlitwie oraz we Mszy Świętej. Możemy też korzystać z odwiedzin chorych, które każda parafia organizuje cyklicznie. Zazwyczaj wystarczy zgłosić się w kancelarii parafialnej, aby kapłan odwiedził chorego oraz dał możliwość przyjęcia Eucharystii. Warto być w kontakcie z księdzem lub zakonnikiem, który pomoże poradzić sobie z codziennymi problemami. Kontakt ten może być osobisty, bądź telefoniczny.

W jaki sposób możemy ułatwić choremu codzienne funkcjonowanie?

Przygotowanie pokoju do potrzeb osoby leżącej to ważne zadanie jej opiekuna. Musi on zadbać o odpowiednie łóżko rehabilitacyjne, które umożliwi regulację w zakresie zmiany pozycji ciała. Łóżko to powinno być wyposażone w barierki, które uchronią przed upadkiem. Inny rodzaj łóżek, który równie dobrze sprawdza się w opiece nad leżącymi są łóżka elektryczne. Sprawdzą się one także u osób o ograniczonej mobilności. W przypadku łóżka rehabilitacyjnego należy dobrać odpowiedni materac, koniecznie przeciwodleżynowy. Materac taki zapobiegnie powstaniu odleżyn. Innym meblem, który przyda się osobie leżącej jest mobilna szafka przyłóżkowa z wysuwaną półką. Umożliwia ona zarówno spożywanie posiłków, jak i przyjmowanie leków w wygodnych warunkach.

Jak możemy sfinansować zakup mebli do pokoju chorego?

Zakup specjalistycznych szafek, łóżka rehabilitacyjnego, czy materaca przeciwodleżynowego to nie mały wydatek, na którego nie każdy może sobie pozwolić. Koszty związane z przystosowaniem pokoju można jednak ograniczyć oraz rozłożyć w czasie. Jeśli chodzi o łóżko dla chorego, to możemy je wypożyczyć na określony czas z wypożyczalni łóżek rehabilitacyjnych. Takie rozwiązanie warto wziąć pod uwagę, ponieważ jest ono tańsze niż zakup łóżka. Co więcej, niektóre wspólnoty kościelne i fundacje katolickie oferują wypożyczenie łóżek rehabilitacyjnych (za drobną opłatą). Warto więc zorientować się czy jednostka tego typu działa w naszej okolicy. Pamiętajmy, że w opiece nad chorym bardzo ważne jest holistyczne podejście, które pozwoli zadbać o jego komfort, zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Odpowiedni sprzęt rehabilitacyjny, wsparcie bliskich oraz pomoc duchowa na pewno ułatwią nam opiekę nad chorą osobą, która wymaga odpowiedniego zaangażowania i podejścia.