Dietetyka bada zależności między odżywianiem się, a jakością naszego życia. Do gabinetu specjalisty udajemy się więc najczęściej chcąc zmienić coś w swoim jadłospisie. Mamy też nadzieję dzięki temu osiągnąć pewne określone rezultaty, czyli na przykład zrzucić zbędne kilogramy lub wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe. W jakim celu jednak składamy wizytę dietetykowi klinicznemu i dlaczego warto znaleźć go w swoim mieście? Poniżej kilka wskazówek.

​Kto potrzebuje dietetyka klinicznego?

Zadaniem dietetyka klinicznego jest zajęcie się żywieniem pacjenta, który mierzy się z pewnymi konkretnymi problemami zdrowotnymi. Mogą to być schorzenia związane z nadwagą i otyłością, takie jak miażdżyca czy cukrzyca. Często są to również dużo poważniejsze choroby i nowotwory. Nie zawsze jednak sytuacja musi być aż tak drastyczna. Z lżejszymi objawami również można się zgłosić do tego rodzaju specjalisty. Co może on dla nas zrobić? Przede wszystkim ułoży plan żywienia, dzięki któremu nie podrażnimy żołądka i damy organizmowi siłę do walki z chorobą. W przypadku zbyt dużej masy ciała, którą należałoby zredukować, dietetyk zatroszczy się o to, by deficyt kaloryczny spowodował utratę wagi. Jednocześnie ułoży dla nas racjonalny jadłospis, dzięki czemu nie będziemy się głodzić i podjadać między posiłkami.

​Dietetyk kliniczny w Katowicach – dlaczego warto szukać w okolicy?

Pamiętajmy, że dietetyk kliniczny podzieli się z nami swoją wiedzą, doradzi w kwestii żywienia, treningów czy suplementów, ale nie będzie za nas trzymał się diety. To do nas należy przestrzeganie zaleceń. Potrzebna będzie nam więc silna wola, ale pomóc może również regularny kontakt ze specjalistą. Dlatego też warto szukać go w swoim mieście, dzięki czemu nie będzie trzeba dojeżdżać na wizyty czy dowozić wyników badań. Dietetyk kliniczny polecany w Katowicach znajduje się tutaj https://www.sklep.bielskidietetyk.pl/news/n/250/Katowice. Jeśli mieszkamy w pobliżu i potrzebujemy porady w kwestii żywienia, powinniśmy przemyśleć złożenie wizyty w tym gabinecie.