Prowadzenie elektronicznej dokumentacji medycznej jest obowiązkiem wszystkich placówek medycznych. Na rynku dostępna jest szeroka oferta oprogramowania lokalnego, ale również coraz więcej firm proponuje rozwiązania chmurowe. Czym jest cloud computing? Czy warto z niego korzystać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? O tym wszystkim powiemy w tym artykule.

Jak działa oprogramowanie medyczne w chmurze?

Większość aplikacji medycznych w chmurze działają w oparciu o Saas, czyli Software as a Serwice, czyli aplikacja jako usługa. Oznacza to, że firma (usługodawca) oferuje produkt, z którego można korzystać, wykorzystując do tego celu jedynie przeglądarkę internetową. Tak właśnie działają wszystkie poczty elektroniczne np. Gmail, Onet, czy Wp.pl. W tym rozwiązaniu usługodawca odpowiada ze serwery oraz ich zabezpieczenie, oprogramowanie wirtualizacyjne, tworzenie kopii zapasowych, i wiele innych szczegółów, nad którymi pracują specjaliści. Jest to gotowy produkt, z którego można korzystać z komputera, laptopa, telefonu, czy tableta, wystarczy mieć łącze internetowe.

Program dla gabinetów medycznych jest również zintegrowany z systemami Państwowymi eWUŚ, ePUAP, oraz aktualną bazą leków Ministerstwa Zdrowia. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko łatwo wystawić e-receptę, e-ZLA oraz e-skierowanie, ale również ma się dostęp do EDM z każdego miejsca i o każdej porze. Co znacznie ułatwia prowadzenie domowych wizyt, czy pomoc w nagłych sytuacjach.

Praktyczne funkcje aplikacji medycznej

Prowadzenie gabinetu w chmurze  https://medchart.pl to również wygodne rozwiązania ułatwiające zarządzanie placówką medyczną. Z oprogramowania medycznego mogą korzystać wszyscy pracownicy, ponieważ nie ma ograniczenia ilości kont użytkowników. Dodatkową zaletą jest możliwość dopasowania poziomu dostępu do różnych baz każdemu pracownikowi zależnie od pełnionych przez niego funkcji. Dzięki temu osoby niepowołane nie mają dojścia do poufnych danych dotyczących np. historii chorób poszczególnych pacjentów.

Innym wygodnym rozwiązaniem jest e-rejestracja, która umożliwia pacjentom zapisywanie się na wizyty online. Wystarczy wejść na stronę placówki medycznej, wybrać lekarza lub specjalizację oraz dogodny termin. Elektroniczny kalendarz wizyt aktualizuje się sam, co zdecydowanie usprawnia pracę na recepcji. Dodatkowo automatycznie wysyłane do pacjentów SMS-y przypomną o zbliżającym się terminie wizyty oraz umożliwiają szybkie jej odłownie. Dzięki czemu nie ma blokowania miejsc w przychodni.

Zabezpieczenie poufnych danych EDM

Korzystając z programu dla gabinetów w chmurze, trzeba jednak pamiętać, że zapisywane tam informacje to dane poufne, dlatego ich przetwarzanie przez placówki medyczne jest ściśle uregulowane. Muszą być przechowywane w miejscu zapewniającym im pełne bezpieczeństwo. Co więcej, ich przetwarzanie musi być zgodne z obowiązującymi od 2018 roku zapisami dotyczącymi RODO. Dlatego firmy oferujące usługę SaaS muszą spełniać kilka wytycznych.

Po pierwsze serwery, na których znajduje się oprogramowanie oraz zapisywane dane muszą znajdować się w pomieszczeniach posiadających zabezpieczenia przeciwpożarowe, monitoring oraz posiadać dodatkowe źródło zasilania w razie utraty dostaw prądu. Dodatkowo komunikacja powinna być oparta na dużej ilości przyłączonych sieci, by nie doszło do utraty kontaktu przez klientów.

Po drugie kopie zapasowe muszą być regularnie zapisywane i przetrzymywane na oddzielnych serwerach. Chronią one przed utratą danych poufnych w razie jakichkolwiek awarii, czy systemów i umożliwiają szybkie przywrócenie systemu.

Kolejną kwestią to szyfrowanie danych oraz połączeń internetowych, podczas łączenia z serwerami. Podobne mechanizmy są wykorzystywane w bankowej komunikacji internetowej.

Ostatnim ważnym zabezpieczeniem jest sposób logowania się użytkowników do konta. Powinno być ono dwustopniowe z wykorzystaniem tokenów SMS.

Wybór dostawcy oprogramowania dla przychodni

Claud computing w Polsce wciąż się rozwija. Oferta ta jest jednak coraz powszechniejsza, a na rynku jest coraz więcej firm proponujących takie usługi. Odpowiedni wybór dostawcy jest w tym przypadku  niezwykle ważny i gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo przechowywanym danym, lecz również wygodę pracy oraz oszczędności. Na co więc zwrócić uwagę?

1. Ilość użytkowników, która może skorzystać z oprogramowania.

2. Ilość kartotek pacjentów, którą można założyć.

3. Sposób prowadzenia elektronicznej dokumentacji medycznej.

4. Integracja z systemami eWUS, ZUS, ePUAP.

5. Możliwość przeprowadzania teleporad.

6. Możliwość dokonywania opłat online.

7. Funkcjonalność – np. kalendarz, e-rejestracja, czy wysyłanie SMS-ów.

8. Dostępność do aktualizacji oprogramowania.

9. Sposoby zabezpieczenia danych.

10. Koszt oprogramowania medycznego.

Właściwy wybór dla gabinetów w chmurze to gwarancja sprawniejszego zarządzania placówką medyczną i oszczędność czasu dla wszystkich jej pracowników.